donderdag 25 oktober 2007

Beertje Bol

Beertje Bol hield erg van eten,
alles propte hij in zijn mond
En je zult het vast wel weten,
daarvan werd hij heel erg rond

Het beertje kon niet stoppen
dikker en dikker werd Beertje Bol
Toen hij terug liep om te rusten
paste hij niet meer in zijn hol

Beertje Bol snapte er niets van
hij wilde slapen in zijn bed
Daarom heeft de mama Beer
zijn bed maar buiten gezet
Nu ligt Beertje Bol te rusten
buiten het warme berenhol
Met buikpijn van al het eten,
wat een domme Beertje Bol


Mama Beer ging met hem praten
en zei: ‘’Stop je buikje niet zo vol,
want dan kun je weer gezellig
bij ons wonen in het berenhol’’

Beertje Bol wilde niets liever,
wilde die grote buik wel kwijt
En na weken sporten en lijnen
werd zn velletje weer wijd

Hij ging voor de grot staan,
ja hoor, hij kon weer in het hol
Nooit zou hij meer teveel eten
Dat wist hij zeker, die Beertje Bol

woensdag 24 oktober 2007

Rug- of buiklig

Sommige baby's keren zich zelf om in buiklig. Dit kan je voorkomen door je baby te laten slapen in een trappelzak en met een fopspeen in zijn mondje. Zorg ook voor een harde matras, zodat wanneer baby toch op zijn buik draait hij niet met zijn mondje en neusje in de zachte matras verdwijnt. Bij oprispingen in ruglig zal de baby zich niet vlugger verslikken dan wanneer hij op de buik zou liggen. Zelfs voor een zieke baby, is rugligging de beste houding. Hoofdje en gezicht blijven minder bedekt dan bij buiklig, waardoor de koorts vlugger verdwijnt.

Mijn mening is dat de ruglig meer voordelen heeft dan de buiklig. Het gezichtje blijft vrij zodat de baby makkelijker kan ademen. Ik heb op internet gelezen dat de sociale ontwikkeling van de baby bevorderd. In ruglig ziet/hoort een baby veel meer geluiden, kleuren, beweging, lachende gezichten uit de omgeving en zal dus ook sneller reageren.

10 Tips om wiegendood te voorkomen:
-Rook niet tijdens de zwangerschap
-Rook niet in de buurt van je baby
-Leg je baby op de rug te slapen
-Zorg dat baby niet te warm ligt
-Leg je baby te slapen in een trappelzak
-Vermijd hoestmiddelen met kalmerende werking
-Geef borstvoeding als dat mogelijk is
-Geef je baby een fopspeen bij het slapen
-Voorkom langdurige visites met je baby
-Deel deze tips ook mee aan iedereen die tijdelijk de oppas van je baby waarneemt.

Wat is volgens jullie de beste manier om een kind veilig te laten slapen? Rug-of buiklig?
Zijn jullie het met mij eens om het kind op de rug te laten slapen, of denken jullie hier toch anders over?

Zo denk ik er nu over ''Babymassage''

Twee weken geleden heb ik mijn mening gegeven over babymassage's.
Ik ben eigenlijk niet van mening veranderd want, ik denk nog steeds dat het vertrouwen tussen moeders/vaders en het kind versterkt.

De massage zou veel voordelen kunnen hebben voor ouders

- Met een huilbaby
- Baby's hebben met veel buikkrampjes
- Waarvan de baby onrustig is
- En voor conveuse baby's

Ik had benoemd dat leidsters één keer per week een massage zouden kunnen geven om de relatie tussen leidster en baby te versterken. Maar ik ben van mening veranderd omdat ik denk dat leidsters daar toch weinig tijd voor hebben. Ik zou er in mijn BPV plek wel achterkomen en het zou leuk zijn om toch misschien te zien dat leidsters er wel tijd voor hebben.

dinsdag 9 oktober 2007

Babymassage

Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Zonder woorden leren we de
taal van de baby te verstaan, "lichaamstaal". In de eerste negen maanden van zijn leven is dit de enige taal die de baby spreekt. Door goed naar de reacties van de baby te kijken, leert de ouder intuitief aanvoelen wat hij nodig heeft. Door in aandacht aanraken leren de ouders hun kind beter begrijpen en te respecteren. Op deze manier wordt de basis van het vertouwen hebben in elkaar versterkt. Vertrouwen en veiligheid geven gaan samen. Het maakt dat het kind opgroeit tot een stevige, onafhankelijke persoonlijkheid.
Deze massagevorm is geschikt voor alle moeders/vaders met baby's. Daarnaast is ze goed bruikbaar bij baby's die veel huilen, buikkrampjes hebben, onrustig zijn, zich overstrekken en couveuse baby's.

Mijn mening is dat de massage erg goed is voor baby's. Door regelmatig de baby te masseren, leer je je kind beter kennen, en waardoor je dan beter kunt inspelen op de behoeftes van de baby. Ik denk dat de meeste ouders dit positief ervaren, want ze bouwen een bijzondere band op met het kind.
Misschien zouden leidsters in een kinderdagverblijf één keer per week een massage kunnen geven om de relatie tussen leidster en kind te versterken. Of is dit iets persoonlijks?
Wat vinden jullie hiervan?

woensdag 3 oktober 2007

Gastles BSO

dinsdag 2 oktober,

Vandaag werd er een gastles gehouden door Dehdere Kleinepunte. De gastles ging over een BSO waarin zij werkt. Met een diavoorstelling ging ze ons haar verhaal vertellen en laten zien.Ze vertelde dat er veel vooroordelen zijn over de BSO zoals, dat de kinderen vaak humeurig zijn of brutaal omdat het oudere kinderen zijn. Maar ze vertelde ons dat dat niet zo was in een BSO. Maar er waren juist heel veel voordelen van het werken in een BSO zoals, geen luiers verschonen, minder verzorging, en daardoor heb je meer tijd om leuke dingen te doen met de kinderen.Kinderen in de BSO zijn al heel zelfstandig ze smeren hun brood zelf, strikken hun veters zelf, doen zelf hun jas aan, gaan zelf naar de toilet. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze willen gaan doen daarom ziet elke dag er anders uit, ook voor de leidsters want die weten nooit wat er gaat gebeuren.Ze doen er verschillende soorten activiteiten zoals; zagen, touwspringen, schilderen, spelen in de zandbak, zonnebaden, kletsen, dansvoorstelling. Op een BSO moet het zo leuk en gezellig mogelijk zijn, de kinderen hebben de hele dag al op school gezeten en kunnen zich hier lekker uitleven en ontspannen.De leidsters halen de kinderen zelf op van school onderweg kletsen ze samen, en met binnenkomst gaan ze met z’n allen wat eten en drinken.In de vakantietijden op de BSO waar mevrouw Dehdere Kleinepunte werkt werken ze met thema’s. Soorten thema’s: carnaval, sinterklaas, film middag, ziekenhuis.Ze proberen de vakantie zo leuk mogelijk voor de kinderen te maken en houvast voor de leidsters.