dinsdag 25 september 2007

Prikkelbare baby's en hun ouders

De ouders
Bijna alle ouders van prikkelbare kinderen ervaren problemen in de omgang met hun kind. Ze voelen zich vaak onmachtig, willen heel graag hun kind helpen, maar weten niet de goede manier te vinden. Allerlei goed bedoelde adviezen van mensen in hun omgeving, het consultatiebureau, de huisarts en/of de kinderarts hebben niet of onvoldoende geholpen.
Een kind met prikkelbaar gedrag vraagt veel energie van u, als ouder. U bent bij wijze van spreken 24 uur per dag met uw kind bezig. Als u inderdaad vrijwel continu per dag met uw kind bezig kunt/wilt zijn dan kan het dus zijn dat uw kind niet (veel) huilt, maar als u niet zou reageren op uw kind dan zal het waarschijnlijk wel veel huilen.

De kinderen
Prikkelbare kinderen worden vaak huilbaby's genoemd. Ik spreek liever niet van een ‘huilbaby’ omdat u dan vaak alleen maar aan het huilen van uw kind denkt terwijl een zogeheten ‘huilbaby’ naast het huilen nog meer laat zien. Bovendien spreekt men binnen de medische wereld van een ‘huilbaby’ als een kind meer dan 3 uur huilt per dag, voor meer dan 3 dagen per week en voor meer dan 3 weken lang. Alsof u zich dan pas zorgen moet/mag gaan maken. De hoeveelheid huilen is voor mij absoluut niet van belang. Voor mij is van belang dat u vragen hebt over de omgang of verzorging van uw baby.

Kinderen met prikkelbaar gedrag laten vaak het volgende zien:
  • onregelmatig slapen en drinken. Ze hebben vaak hazenslaapjes van een half uur of korter. Vaak is er geen enkel ritme in hun drinken waardoor u als ouder, zeker bij borstvoeding, snel gaat twijfelen aan de voeding (meestal onterecht). Veelal drinken ze vaak en kleine beetjes en drinken ze onrustig.

  • niet op eigen kracht in slaap kunnen komen en/of zichzelf uit de slaap houden of wakker maken door maaiende armpjes.

Deze kinderen hebben een verstoord slaap-waakritme. Hierdoor krijgt u een oververmoeid kind. Slaaptekort en dus oververmoeidheid heeft als gevolg:
-veel jengelen
-veel huilen
-onrustig gedrag
-ontevreden
-overactief
-continu aandacht vragen, zichzelf niet kunnen vermaken


Vaak laten prikkelbare kinderen ook het volgende zien:
-spugen
-last van darmkrampjes
-overstrekken
-snel van emoties wisselen
-moeilijk te troosten

Geen opmerkingen: